Drømmehagen blir til

Hagekanter fra EverEdge gjør jobben lettere og raskere
En skildring av vårt hageprosjekt - Del 1

Vi tenkte prosjektet kanskje kunne danne grunnlaget for å vise at hagekanter fra EverEdge kan forenkle arbeidet med å konstruere drømmehagen din og i dette tilfellet, et uteområde for avslapping og søken etter «zen-følelsen» - Nå skulle jeg få «min Chelsea Garden».

Det hele startet i forbindelse med utvidelse av E39 mellom Sandved og Hove i Sandnes kommune hvor vi holder til.  Det viste seg at vår eiendom, som et resultat av denne utvidelsen, plutselig ville befinne seg i «gul sone», underforstått støynivået fra den nye veien ville nå kunne føles sjenerende og vi hadde derfor rett på midler fra Vegvesenet for å danne et område i hagen som var støyredusert.  Det ble diskutert flere løsninger men alle involverte å endre på vårt hus sin opprinnelige fasade (innglassing av terrasse, osv) og vi fant etter hvert ut at dette ønsket vi ikke.

Vi har hele tiden vært fan av engelske hager og fasinert av de litt eldre, godshager hvor det veldig ofte er vanlig med vegger av teglstein og fine definerte linjer laget med hagekanter.  Vi synes tegl gir et fint og elegant preg. I tillegg gir det fine muligheter hva  gjelder beplanting. Dette viste seg å være anledningen for å få innført en slik i min egen hage.  Å skape en fast flate for å stoppe lydbølgene fra motorveien og å samtidig skape et lunt hjørne på andre siden av veggen, hvor tilfeldigvis også kveldssolens siste skue kunne nytes - dette var nå blitt en mulighet.  Alt lå perfekt til rette. 

Jeg hadde mange ideer i hodet - designmessig og ikke minst detaljer og elementer - var alle der - men jeg trengte hjelp til å få brikkene på plass.  Gjennom arbeidet med hagekanter og kantsystem fra EverEdge hadde jeg fått kontakt med hagedesigner og landskapsarkitekt Sissel Sørbø, innehaver av Perlehagen i Stavanger.  Jeg luftet tankene mine med Sissel og fikk hjelp av henne til å konkretisere ideene mine og fikk dem «ned på papiret».  Det ble flere seanser i hagen, med måltaking av lengder og høyder.  Det skal sies – har du planer i hodet om hva du vil gjøre så få dem ned på papir, i målestokk. Det er først da du ser at ting lar seg gjøre eller ikke.  Bruk en hagearkitekt for det er så veldig mye kjekkere å tenke høyt sammen.  Det koster gjerne litt men er verdt det når du sitter der og ser på hva du har skapt.

Parallelt med dette hadde jeg fått et første muntlig ok fra Vegvesenet og Sissels skisser var det vi trengte for å søke dem formelt samt også Sandnes Kommune.  Søknad om igangsettelse var i boks. NB: Det måtte søkes til kommunen da muren skulle være høyere enn 1,8m.

Sandnes + Tegl = sant  
Historisk sett er Sandnes kjent for sin teglproduksjon.  Derfor var det enda en god grunn til å bruke tegl når vi skulle finne et fint materiale å bygge muren med.  Vi var så heldige å finne stein på finn.no som viste seg å være gammel men ny (ubrukt) og ikke minst fra Sandnes.  Sannsynligvis den siste teglsteinen som ble produsert i Sandnes.  Vi fikk tak 2700 stk, som vi trengte, og var nå i gang.

Muren er nå ferdig, med god hjelp fra murerfirma Waldeland & Dubland hvor murer Glyn Hughes gjorde en fabelaktig jobb.  Tenk – vi fikk vår "engelske" teglsteins mur bygget av murer fra Oxford, UK - det kunne ikke bli mer perfekt og resultatet er vi utrolig fornøyd med.

Hagekant fra EverEdge
Tiden var nå inne for å definere og konstruere innholdet i uteområdet.  Dette var tegnet inn av Sissel - altså, hvor vi skal ha bed og hvor vi skal ha oppholdsområde.  Spørsmålet om hvordan vi kunne definere linjene på lettest mulig måte var relativt lett å besvare for oss – det måtte kunne la seg gjøre med kantsystem fra EverEdge.   Vi ønsket et moderne uttrykk.  Samtidig var vi på jakt etter en EverEdge kantløsning som vi 1) kunne installere selv, 2) ikke trengte å ta for mye tid og som 3) ikke ble for permanent.  Selv om vi ikke har planer om å flytte på disse hagekantene så var det likevel mindre permanent enn om man begynte å støpe med betong.  Fine mørkegrå stålkanter og panel fra EverEdge gir denne muligheten.  Selv om stålet er tungt er det relativt lett for 2 personer å sette dette opp og bolte det sammen.  Man trenger ikke sveise ei heller å bruke sement og tunge steiner som blir en mye mer permanent løsning og ikke minst mer tidkrevende konstruksjonsmessig.  Det vil kanskje også gi et litt mer rustikk uttrykk enn det vi er ute etter her. Kantsystem fra EverEdge blir laget slik at de forankres i bakken med 20mm armeringsjern.  Stålet vi har valgt er 5mm tykt, varmgalvanisert og pulverlakkert.  Kantene vil bli laserkuttet slik at vi få laget en 20mm brett på toppen noe som vil ha to formål. Estetisk sett vil det se fint ut og gi uttrykk for at veggene er mer massive enn 5mm samtidig som en slik brettet kanttopp er med å stive av hagekanten og gjør kantsystemet sterkere.

 

Nå er EverEdge kanten under produksjon og vi venter i spenning.  Vi vil oppdatere sidene med mer bilder og forklaring når vi setter i gang.  Ta kontakt om dette er noe som kunne vært benyttet i ditt prosjekt. Vi tar gjerne en «brainstorming» med deg.  Det kan være nyttig og lufte tankene med noen før man setter i gang.

Tags: